Smak dzieciństwa
Pieczywo codzienne i obrzędowe w tradycji regionu łowickiego
Projekt realizowany z funduszy Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Program: Dziedzictwo kulturowe, priorytet: Kultura ludowa
Projekt popularyzuje zanikającą wiedzę i doświadczenie dotyczące wyrobu i wypieku pieczywa codziennego i obrzędowego wytwarzanego w tradycyjny sposób i spożywanego na dawnej wsi łowickiej (chleby, bułki, ciasta itp. produkty piekarnicze mające swoje korzenie w tradycjach kulinarnych regionu łowickiego).
Terminarz:
I. Cykl 4 wykładów dotyczących tradycji polskich i regionalnych związanych z postrzeganiem, wytwarzaniem i spożywaniem pieczywa. Miejsce: Muzeum w Łowiczu, wstęp wolny.
1. 13.IV.2012 godz. 12.00
Tradycyjne pieczywo codzienne i obrzędowe w regionie łowickim i na obszarze
dzisiejszego województwa łódzkiego. A. Plucińska, MAiE w Łodzi
2. 27.IV.2012 godz. 12.00
Chleb w polskiej kulturze ludowej. Rys antropologiczny. P. Pawlaczyk, PME w Warszawie
3. 11.V.2012 godz. 12.00
Piekarnicze produkty regionalne. Między tradycją a współczesnością. A. Plucińska, MAiE
w Łodzi
4. 25.V.2012 godz. 12.00
Tradycyjne wyroby piekarnicze dziś. Z doświadczenia piekarza. G. Pabjańczyk, Piekarnia
Naturex
II. Cykl 8 warsztatów dotyczących przygotowania i wypieku różnych rodzajów pieczywa w tradycji regionu łowickiego. Miejsce: Skansen w Maurzycach, wstęp wolny.
Terminy: 19 V, 25 V, 1 VI, 23 VI, 7 VII, 21 VII, 18 VIII, 8 IX 2012
godz. 12 – 16.
III. Konkurs na tradycyjny wypiek
Terminy: ogłoszenie konkursu – kwiecień 2012, rozstrzygniecie i wręczenie nagród – Skansen w Maurzycach 08.IX.2012 podczas Europejskich Dni Dziedzictwa.
Informacje o konkursie i karta zgłoszeniowa będą dostępne na stronie www.muzeumlowicz.pl oraz w Dziale Naukowym Muzeum w Łowiczu
IV. Pokaz wybranego obrzędu powiązanego z wypiekaniem pieczywa
Termin: Skansen w Maurzycach 08.IX.2012
V. Wydawnictwo pod nazwą: ”Smak dzieciństwa – pieczywo…” zawierające m.in. tradycyjne przepisy pozyskane w trakcie realizacji projektu. Promocja: 22.X.2012 r.
Informacje dotyczące projektu:
Magdalena Bartosiewicz tel. 46 8373928 wew. 36