ZS w Żychlinie od września 2012 roku realizuje we współpracy ze szkołami partnerskimi w Hiszpanii, Słowacji i Turcji partnerski projekt Comenius zatytułowany “Hands Across the World- together for a better world”. Celem projektu jest uwrażliwienie młodych ludzi na problemy naturalnego środowiska człowieka. Uczestnicy projektu chcą uczynić swoje szkoły miejscami przyjaznymi dla środowiska. W tym celu młodzi ludzie podejmują szereg lokalnych i międzynarodowych działań. Piszą petycję do lokalnych władź, dyskutują jak chronić naszą planetę, organizują kampanie zapobiegające wyrzucaniu śmieci. Podczas wizyty grup partnerskich w Polsce, która miała miejsce w dniach 23-28 kwietnia. Młodzież spędziła 5 pracowitych dni realizując szereg działań na rzecz ochrony środowiska. Uczestnicy namalowali plakaty reklamujące projekt, które zostały rozpowszechnione wśród lokalnej społeczności. Promowali ekologiczny styl życia i oszczędzanie naturalnych zasobów ziemi poprzez udział w wycieczce rowerowej połączonej z piknikiem na zamku w Oporowie. Na piknik młodzi ludzie samodzielnie przygotowali jedzenie z ekologicznych produktów. Uczestnicy zwiedzili gospodarstwo ekologiczne w Grzybowie, gdzei uczyli się wypiekau chleba tradycyjnymi metodami oraz próbowali ekologicznych produktów gospodarstwa. Mieli okazję wymienić poglądy z dwoma wolontariuszami z Austrii i Kanady. Kolejnym ważnym działaniem było porównawcze badanie wody z naszej lokalnej rzeki Słudwii oraz Wisły w Płocku i porównanie ich jakości a jakością wody z lokalnych rzek w Hiszpanii i Słowacji, którą przywieźli uczestnicy z grup partnerskich. W projekt zaangażowało się bardzo dużo polskich uczestników, którzy przygotowali dla gości szereg zdrowych, tradycyjnych polskich potraw na “Polski Wieczór”. Ważnym elementerm projektu były warsztaty kulinarne, podczas których poszczególne grupy partnerskie uczyły inne narodowości przygotowywać typowe dla swoich krajów zdrowe potrawy. Na międzynarodowym stole znalazły się: polskie kluski śląskie z sosem grzybowym, hiszpański omlet, czeskie placki ziemniaczane z bryndzą, oraz ryż z sosem tzatziki na sposób turecki. W ramach zajęć integracyjnych, uczestnicy spędzili wieczór na basenie i kręgielni. Największa integracja nastąpiła jednak podczas karaoke, gdy wspólnie śpiewano międzynarodowe hity. Plan wizyty zostal opracowany z myślą o poznawaniu miejsc w naszym regionie. Oprócz zwiedzania zamku w Oporowie, tradycyjnego polskiego gospodarstwa, zabytkowego Płocka, uczestnicy zwiedzili również Warszawę. Rezultatem tego jest opracowany po polsku przewodnik interesujących miejsc w naszej okolicy.